2019-01-23 11:39:53• hírek • Bede Emőke

Másfél órával többet kell zötyögnünk a fővárosig, mint 10 évvel ezelőtt

Fotó: vonatmagazin.hu
Fotó: vonatmagazin.hu

A tavalyi év során összesen hat évnek megfelelő késést halmoztak fel a vonatok Romániában a közlekedési minisztériumból származó statisztikai adatok szerint.

A román közlekedési minisztérium rögtön bocsánatot kért a késésekért, és közölte, azokat az utasok biztonsága indokolja. Sok helyütt ugyanis annyira rossz a pálya minősége, hogy a szerelvények csak nagyon lassan tudnak haladni, míg máshol karbantartási és javítási munkálatok miatt vannak csúszások –számolt be róla minap az MTI.
 

Nos, idő közben a Hotnews.ro hírportál is érdekes statisztikákat tett közzé. Ebből kiderül, hogy pontosan mennyit is "lassultak" a vonatok az elmúlt tíz év során. Mint írják, egy évtizeddel ezelőtt több vonat közlekedett, a vagonok száma is nagyobb volt, az utasok száma pedig a jelenlegi kétszerese volt. Csökkent tehát a járatok és az utasok száma, nőtt viszont a sebesnek közel sem nevezhető vasparipák menetideje.
 

Annak például, aki Bukarestből Temesvárra szeretne utazni, tíz évvel ezelőtt 7 óra 47 percet kellett utaznia, 2019-ben már 9 óra tíz percet kell zötykölődnie. Aki pedig Aradra utazna a fővárosból, 9 óra 18 perc helyett 10 óra 5 percet tölthet a vonaton. A Bukarest–Nagyvárad útvonalon is közel két órával lett hosszabb a menetidő az elmúlt tíz évben. Természetesen Szatmárnémeti felé is indul járat: tíz évvel ezelőtt 13 óra 33 perc volt a hivatalos menetidő, mára ez 14 óra 52 percre duzzadt. Egyetlen vonat „gyorsult” az elmúlt években. A Bukarest-Konstanca útvonalon közlekedő járat kicsivel több mint 4 és fél órás idejét letornázta 1 óra 56 percre. 


A vasutas szakszervezetek egyik képviselője, Rodrigo Maxim korábban elmondta: a román mozdonyok és a kocsik jelentős része elöregedett és gyakran meghibásodik. Emellett az is közrejátszik a menetidők megnövekedésében, hogy a sínek felett is eljárt az idő, így a vonatok csak alacsony sebességgel tudnak haladni a célállomás felé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: